Održana radionica za mlade o (socijalnom) poduzetništvu

Logo_radionica

 

Neformalno obrazovanje danas je od neupitne važnosti kao ključna sastavnica u podizanju konkurentnosti na tržištu rada, a to su prepoznali mladi i poduzetni sudionici jednodnevne radionice o poduzetništvu i socijalnom poduzetništvu koja se održala 17. prosinca 2016. godine u dvorani Turističke zajednice grada Siska.

Radionica je provedena u organizaciji Agencije lokalne demokracije Sisak u okviru međunarodnog projekta "RAISE-Davanje prednosti mladima kroz inovacije i društveno poduzetništvo" kojeg financira Europska Unija kroz program Erasmus Plus. Svrha radionice bila je pružiti mladima najvažnije informacije o poduzetništvu i socijalnom poduzetništvu te pomoći im u koncipiranju, osmišljavanju i realizaciji vlastitih ideja, ali i potaknuti razvijanje poduzetničkih kompetencija.

Ovu korisnu edukaciju osmislile su i održale Antonela Gajdek i Doris Brala, volonterke Agencije lokalne demokracije Sisak te Zvonimir Rajković iz Turističke zajednice grada Siska, koji su osnovna znanja i vještine stekle sudjelovanjem na treningu za trenere o obrazovanju mladih o socijalnom poduzetništvu održanom u Albaniji početkom studenog ove godine.

Budući je krajnji cilj projekta mladima u lokalnoj zajednici prenijeti korisna znanja te ukazati na mogućnosti pomoću kojih svoje poduzetničke ideje mogu primijeniti u praksi, trinaestero mladih sudionika radionice u Sisku imalo je priliku naučiti najvažnije pojmove vezane za poduzetništvo i socijalno poduzetništvo, stvoriti pojam o kompetencijama koje su potrebne poduzetniku, otkriti značaj marketinga za poduzetništvo i nužnost aktivnog građanstva i uključivanja u razvoj lokalne zajednice.

Kroz interakciju i grupni rad izradili su vlastiti plan pokretanja poduzeća i upoznali se s primjerima dobre prakse u Hrvatskoj. Dobrih ideja nije nedostajalo, a prepoznavanjem potreba lokalne zajednice ovi mladi smatraju kako gradu Sisku uvelike nedostaju škola pisanja i govorništva, online trgovina koja se bavi prikupljanjem proizvoda OPG-a s područja Županije te ih promovira i distribuira krajnjim korisnicima te škola za edukaciju o pokretanju vlastitog posla. Interaktivna radionica o socijalnom poduzetništvu pokazala se vrlo prihvaćenom i korisnom za mlade, osobito za one iz Siska, grada s mnoštvom potencijala za postizanje bogatih rezultata i novih prilika.

"Vrlo sam zadovoljan onime što sam naučio na ovoj radionici. Sada znam kako postati dobar poduzetnik." - Simbad Hadžić

"Velika pohvala mladim voditeljicama radionice. Odlično je organizirano i provedeno, atmosfera je bila jako ugodna, poticajna i motivirajuća." - Martina Jambrović

"Danas sam naučio kako funkcioniraju društvena poduzeća, a kvalitetne prezentacije dale su mi dosta informacija o poduzetništvu." - Nikola Kovačić

Na kraju, napomenimo kako je ova radionica bila samo prvi korak ka podizanju svijesti mladih osoba o aktivnom djelovanju u lokalnoj zajednici, o važnosti novih inicijativa i realiziranju ideja i projekata. Pokretanje malih poduzeća samo je dio aktivnog uključivanja u život sredine iz kojih dolazimo. Kako bi mijenjali nabolje okruženje u kom živimo, najprije pokrećemo sebe. Namjera je u gradu Sisku nastaviti s provođenjem edukativnih radionica s istim i sličnim temama, a sljedeća se planira održati u Tehničkoj školi Sisak.